Wat is Taekwon-Do?

Taekwon-Do is een Koreaanse krijgskunst, ontwikkeld door Generaal Choi Hong Hi (1918-2002). Het ontstaan is nauw verbonden met de Koreaanse geschiedenis en cultuur. Taekwon-Do is zowel door Chinese als Japanse krijgskunsten beïnvloed. In de begin jaren werd in Korea ook gesproken over “Koreaans Karate”. Het primaire doel van Taekwon-Do is om studenten op te leiden tot “Wereldkampioenen” van goede gezondheid, geluk en moreel karakter. Waarbij het fysiek en mentaal in evenwicht zijn.

Taekwon-Do is een moderne krijgskunst die bekend staat om de spectaculaire gesprongen en gedraaide trappen. In de jaren ’40 en ’50 werd het fundament voor Taekwon-Do ontwikkeld door de Koreaanse Generaal Choi Hong Hi. In die tijd bestudeerde en trainde hij het Japanse Karate, onder de “vader van het moderne Karate”, Gichin Funakoshi. Hij werd gepromoveerd tot 2e Dan. Het moderen Karate heeft verschillende elementen van traditionele Chinese krijgskunsten, zoals is te lezen in de “Bubishi”. Ook hebben verschillende Koreaanse krijgskunsten, zoals het Taekyon, hun weg weten te vinden in Taekwon-Do.

“Tae” en”Kwon” vertalen letterlijk naar “voet” en “vuist”, refererend naar de fysieke aspecten van Taekwon-Do. “Do” verwijst naar de weg van mentale en morele ontwikkeling die de beoefenaars afleggen. Beide zijn noodzakelijk om het doel van Taekwon-Do te bereiken.

In 1955 werd de naam “taekwondo” geïntroduceerd door Generaal Choi Hong Hi tijdens een bijeenkomst van de negen grootste Martial Art scholen, ook wel “Kwans” genoemd, in Seoel (Korea). Het doel van de bijeenkomst was om de diverse Koreaanse scholen en stijlen te verenigen onder één naam en organisatie: de Korean Taekwondo Association (KTA).

Choi brak in 1966 met de KTA en richtte met 9 landen de International Taekwon-Do Federation (ITF) op. Taekwon-Do Nieuwegein is lid van de ITF. De ITF organiseert seminar, opleidingen en International Instructor Courses (IIC’s). In de jaren ’70 werden de IIC’s ingevoerd om internationaal de uitvoering van alle technieken gelijk te trekken. In 2010 en 2018 werden deze in Nederland gehouden en was Taekwon-Do Nieuwegein (mede)organisator. Hieronder een impressie van de IIC eind 2018.

De KTA en het in 1973 door het Zuid-Koreaanse Ministerie van Sport opgerichte orgaan voor Taekwondo-onderwijs, Kukkiwon, vormden wat nu WT Taekwondo heet, bekend van de Olympische Spelen. Deze stijl richt zich puur op de wedstrijdvorm.

Nadat Choi zich in 2001 noodgedwongen terugtrok wegens zijn ziektebed, brak de ITF al snel op en zijn zoon ging verder met zijn eigen ITF, gezeteld in Toronto. Een jaar later overleed Generaal Choi Hong Hi aan maagkanker, waarop de ITF onder druk van politieke spanningen en Noord-Koreaanse invloed, nogmaals verdeeld werd onder twee andere ITF organisaties. De ene viel onder Grand Master Trân Triệu Quân, gekozen op het congres van 2003, die na zijn overlijden tijdens een aardbeving op Haïti werd vervangen door Grand Master Pablo Trajtenberg. In april 2019 werd Grand Master Paul Weiler uit Duitsland op het ITF congress gekozen als opvolger. De andere ITF kwam onder leiding van Chang Ung, de Noord Koreaanse kandidaat, met het hoofdkwartier Wenen. Later vonden nog enkele kleine versplinteringen plaats.

In de late 1800’s en begin 1900’s was een belangrijk moment in de geschiedenis van de “moderne” Aziatische Krijgskunsten. Rond die tijd kwam de “Bubishi” (ook wel de Bijbel van het Karate genoemd) aan in Okinawa. Dit manuscript beschreef de geschiedenis, filosofie en technieken van de krijgskunsten uit de Chinese provincie Fujian. Jaren later publiceerde beroemde Karate Meesters zoals Kenwa Mabuni en Gichin Funakoshi delen van de Bubishi. Dit werden klassiekers als Karate Jutsu (1925), Karate-Do Kyohan (1935) en Karate-Do Nyumon (1943). Na de dood van Gichin Funakoshi begon Generaal Choi met het schrijven van zijn eigen klassiekers. Wie de eerdergenoemde publicaties kent, weet waar Choi zijn inspiratie vandaan heeft gehaald. Choi voelde dat hij Karate kon verbeteren. In 1987 verscheen zijn 15-delige Encyclopedia of Taekwon-Do. In 1999 verscheen de Condensed Encyclopedia of Taekwon-Do.

ITF Taekwon-Do onderscheidt zich van andere traditionele Martial Arts door de wetenschappelijke insteek van Choi. In de jaren ’50 introduceerde Choi zijn Theory of Power, welke is geënt op biomechanica en Newton (F=m*a). Ondanks de wetenschappelijke insteek leek Taekwon-Do in 1962 nog erg op Karate. Zo gaf Choi nog les in de Karate patronen. Gedurende dat jaar begon Choi met het ontwerpen van zijn eigen 24 patronen, de Chang Hon patronen vernoemd naar zijn pseudoniem. In de jaren ’80 ontwikkelde Choi het “sine wave” principe, die haar naam ontleent aan het op-en-neer bewegen in de Tuls (stijlpatronen, zie hieronder) en de dynamiek tussen ontspanning en explosiviteit typisch voor ITF Taekwon-Do. Gelijke principes kunnen we terug vinden in het Boksen en in de traditionele Chinese Martial Arts.

Tul

Een Tul bestaat uit een serie tactisch samengestelde zelfverdedigingstechnieken. Dit zijn zeer effectieve tactieken voor het gevecht op de korte afstand, het zogenaamde close quarter fighting.

Binnen een Tul zitten principes gecodeerd die zich verhouden tot echte zelfverdedigingssituaties. Daarnaast is het een kunst om een Tul mooi te lopen, en is het daarom ook een vast wedstrijdonderdeel (ook in teamverband).

Voor iedere graduatie dient de Taekwon-doin een bepaald aantal Tuls te beheersen. Er zijn in totaal 24 patronen: deze stellen 24 uren voor, een dag – symbool voor een heel leven. De naam van het patroon, het aantal bewegingen en het diagram van elk patroon vertegenwoordigen helden uit de Koreaanse geschiedenis, mythische, of historische gebeurtenissen. Door Koreaanse mythologie en geschiedenis te verwerken in de 24 Tuls, heeft Generaal Choi flink bijgedragen aan de bestendiging van de Koreaanse cultuur.

Hosinsul (zelfverdediging)

In Hosinsul, oftewel zelfverdediging, worden de toepassingen van de technieken uit de Tuls geoefend met één of meerdere partners. Eerst volgens vaste scenario’s en vervolgens leert men improviseren en anticiperen: de realiteit is immers niet te voorspellen.

Naast het oefenen met de zelfverdedigingstechnieken is er uitgebreid aandacht voor het detecteren, vermijden en de-escaleren van (potentieel) gewelddadige situaties. Voorkomen is veruit te prefereren boven genezen!

De psychologische en fysiologische aspecten komen aan bod en tevens de juridische aspecten van noodweer maken onderdeel uit van het curriculum.

Taekwon-Do IJsselstein is binnen de Internationale Taekwon-Do Federatie één van de specialisten op het gebied van Hosinsul en ITF Radix.

Sparring

Sparren is ontwikkeld als spel waarin op relatief veilige wijze met contact geoefend kan worden. Dit ter bevordering van de vechtmentaliteit, moed, incasseringsvermogen, snelheid, coördinatie en het leren van de tactiek en bewegingen van de tegenstander. Tijdens het sparren worden altijd beschermingsmaterialen gedragen. Doel van de wedstrijdvariant is om punten te scoren.

De principes die gelden in het onderdeel Hosinsul (zelfverdediging) overlappen deels met die van het sparren: het is immers “vechten”, hetzij gereguleerd door spelregels. Echter, beide onderdelen van Taekwon-Do hebben naast overlap ook elk hun eigen dynamiek. Dit maakt het een waardevolle aanvulling op het curriculum (en het is uiteraard een heel leuk spelletje!).

Spring- en Breektechnieken

Taekwon-Do staat bekend om haar spectaculaire gesprongen trappen en breektesten. Deze onderdelen hebben als doel de atleten tot het uiterste te testen qua (sprong)kracht, precisie en lenigheid. Ook Breken en Springen zijn vaste wedstrijdonderdelen.

Pre-Arranged Sparring

Deze oefenvorm is een demonstratie van Taekwon-Do technieken met een partner. De choreografie is naast de technische uitvoering van groot belang. Het betreft hier niet om zelfverdedigingstoepassingen, maar meer wat je ziet in actiefilms. Dat maakt het zeker niet een minder vermakelijke en atletisch uitdagende wedstrijdvorm!

Moreel Ideaal

Taekwon-Do heeft, zoals vele Budo krijgskunsten, als primaire doel om moed te ontwikkelen: moed, om het morele kompas niet uit het oog te verliezen en ernaar te handelen, gepaard met een gezond en sterk lijf dat in staat is krachtige en gracieuze bewegingen uit te voeren. Fit in lichaam en geest dus.

Het ideaalbeeld van generaal Choi was dat wereldwijde verspreiding van Taekwon-Do zou bijdragen aan een vredige, rechtvaardige wereld. Niet voor niets is de eerste van de vijf morele richtlijnen van Taekwon-Do “Hoffelijkheid”. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Lees meer over de “DO”.

Generaal Choi over het ideaal van Taekwon-Do:

Taekwon-Do bij Taekwon-Do IJsselstein

Taekwon-Do bevordert het uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid, motoriek en evenwichtsgevoel. Tevens heeft het een positieve invloed op het zelfvertrouwen, zelfbeheersing en concentratie. De Taekwon-Do-oefenstof is dan ook opvallend veelzijdig en reikt van hoge gesprongen schoppen en effectieve zelfverdedigingstechnieken tot ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Taekwon-Do IJsselstein beoefent de originele stijl zoals die door generaal Choi Hong Hi ontwikkeld is. Deze vorm wordt aangeduid als ITF (International Taekwon-Do Federation). Meer informatie hierover is te vinden op de website van ITF Nederland.

Bij Taekwon-Do IJsselstein weten we de brug te slaan van klassieke martial arts naar de moderne geweldsdynamiek. Onze zelfverdedigingslessen zijn realistisch en leren geen “trucs” aan die in de praktijk niet blijken te werken. Wat sparring betreft houden we onze ogen altijd open: van alle sporten valt in dat opzicht te leren. We zijn te vinden op menig (inter)nationaal toptoernooi en bezoeken ITF Taekwon-Do seminars in binnen- en buitenland. Daarnaast zijn wij onderdeel van het CB19NL collectief. Lees hier meer over CB19NL. Zo blijven wij, onze leerlingen, onze school en ITF Taekwon-Do altijd in ontwikkeling.

 

Gratis Proefles Taekwon-Do IJsselstein